Μουσικό Φεστιβάλ – Σεμινάρια στο Κυριάκι Βοιωτίας

Γιώργης Νίκας

Τα σεμινάρια γκάιντας θα περιλαμβάνουν τη γνωριμία με το όργανο, σωστή προσαρμογή στο σώμα μας για καλύτερη εργονομία, τα μέρη που αποτελείται, βασικές αρχές κατασκευής του οργάνου για καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας και συμπεριφοράς του, κλίμακες-μακαμια-δρόμους που μπορεί να αποδώσει η γκαιντα, ρεπερτόριο από τους τρεις εναπομείναντες τύπους γκάιντας του Ελλαδικού χώρου (Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας, Πιερίας) με ιδιαίτερη έμφαση στη πιο σπάνια γκάιντα μεταξύ των τριών, αυτής των Πιερίων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Νίκας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1983. Ασχολήθηκε με τη μουσική στην ηλικία των 15 ετών. Είναι ιδρυτικό μέλος του rap συγκροτήματος ‘’Αντίποινα’’, του οποίου η καινοτομία ήταν να εισάγουν στη ραπ μουσική φυσικά όργανα παραδοσιακής ορχήστρας. Από τότε έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε πολλά σχήματα rock, rap, metal και παραδοσιακής μουσικής καθώς και σε πάρα πολλές συναυλίες σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Ασχολείται με τη γκάιντα από το 2009 ως μουσικός και έχει πραγματοποιήσει μουσικές καταγραφές σχετικές με τη γκάιντα στην ευρύτερη περιοχή των Πιερίων και έχει μαθητεύσει πλάι σε σπουδαίους δεξιοτέχνες του οργάνου της συγκεκριμένης περιοχής.

 Έχει παρακολουθήσει μαθήματα γκάιντας με δασκάλους τον Γιώργο Μακρή και τον Βασίλη Γραμματικό, σαζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, αρχαίας Ελληνικής λύρας με τον Νίκο Ξανθούλη, τρομπέτας με  τον Δημήτρη Κατσίβελο και θεωρίας παραδοσιακής μουσικής με τον Χρίστο Τσιαμούλη.

Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του  ραπ συγκροτήματος ‘’Social Waste’’ έχοντας αναλάβει τη μουσική παραγωγή της μπάντας,  είναι μέλος στο συγκρότημα “Φυσιλάτες” μια μπάντας που αποτελείται από 4 γκάιντες, καθώς και ως μουσικός στο συγκρότημα ‘’ΣΑΟΣ’’. Σημαντική στιγμή αποτελεί η δισκογραφική συνεργασία του παίζοντας γκάιντα, σε τρία άλμπουμ του σημαντικότερου ελληνικού, Black Metal, συγκροτήματος παγκοσμίου φήμης, των ‘’Rotting Christ’’.

Παράλληλα με όλη τη δραστηριότητα του ως οργανοπαίχτης, ασχολείται, επίσης, με τη σύνθεση μουσικης για ντοκιμαντέρ και διατηρεί εργαστήρι κατασκευής λαϊκών αεροφωνων(γκάιντα, τσαμπούνα, φλογέρα) και αρχαίας ελληνικής λύρας .