Μουσικό Φεστιβάλ – Σεμινάρια στο Κυριάκι Βοιωτίας

Νίκος Παραουλάκης

Με επίκεντρο το νέυ και την τεχνική του, στο σεμινάριο  θα εστιάσουμε στο κλασικό Οθωμανικό ρεπερτόριο, τον αυτοσχεδιασμό στην τροπική μουσική των μακάμ  και την πρακτική εφαρμογή τους στο μουσικό σύνολο. Το σεμινάριο θα είναι ανοιχτό και σε όργανα που έχουν την ευχέρεια  να προσεγγίσουν το ρεπερτόριο και τα μουσικά διαστήματα (όπως Ούτι, Πολίτικο λαούτο, Κανονάκι, Πολίτικη λύρα, Τσέλο, Φωνή κ.α. καθώς και σε ενδιαφερόμενους ακροατές.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Παραουλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1977. Το 1995 εγκαθίσταται στην Αθήνα για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές.

Μαθητεύει και παίρνει πτυχίο στα Ανώτερα θεωρητικά  (αρμονία,αντίστιξη), με τους Παναγιώτη Αδάμ,Ιωσήφ Παπαδάτο και Βασίλη Φόστερ, στην κλασική κιθάρα με τον Θανάση Κουμεντέρη και στην jazz κιθάρα με τον Γιώτη Σαμαρά. Απο το 2000 μελετάει περισσότερο την ανατολική και ελληνική μουσική  παράδοση. Διδάσκεται νέυ από τους Χάρη Λαμπράκη και Ömer Erdoğdular.

 Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικούς, σε συναυλίες και δισκογραφικά, όπως τους: Ελένη Καραΐνδρου, Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Αντώνη Απέργη, Μαρία Φαραντούρη, Ορφέα Περίδη, Haig Yazidjian, Marta Sebastyen, Karine Polwart, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Βασίλη Σκουλά, Ν. Κυπουργό, κ.α. Το 2005-2006 διδάσκει νέυ στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.

Το 2014 εκδίδει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο”Από το φως και το σκοτάδι” σε μουσική, ενορχήστρωση και ηχοληψία δική του, στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και ερμηνευτές τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μανώλη Λιδάκη, Απόστολο Ρίζο, Μαρίνα Δακανάλη,  Μαρία Κώτη, Νίκο Βενετάκη, Μαρία Φασουλάκη, Πάνο Παπαιωάννου και Ζωή Βεργάκη, με την δισκογραφική MLK. Είναι ενεργό μέλος του μουσικού σχήματος Polis Ensemble, με τους οποίους το 2019 εκδίδουν το πρώτο τουςalbum, με πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις, με τίτλο “Polis Ensemble”και το 2021 το”Ήχος Ελληνικός”, ένα album αφιέρωμα στο έργο δεκατεσσάρων λόγιων Ελλήνων συνθετών από τον 13οέως τον 20ο αιώνα.

Ηχογραφεί νέυ για το έργο “Tous des oiseaux” της Ελένης Καραΐνδρου, το οποίο εκδίδεται απο την Ecm Records το 2019.

Το 2022 εκδίδει το δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “En Route”, ένα δίσκο που αποτελείται από 10 ορχηστρικές συνθέσεις σε μουσική, ενορχήστρωση, ηχοληψία και παραγωγή του ιδίου. Παράλληλα, ιδρύει το μουσικό σχήμα “En Route” project, με το οποίο συμμετέχει σε φεστιβάλ παίζοντας υλικό από τον δίσκο “En Route”και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις. Ηχογραφεί, παίζει σε συναυλίες και παραδίδει σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό