Μουσικό Φεστιβάλ – Σεμινάρια στο Κυριάκι Βοιωτίας

Haig Yazdjian – Ανοιχτή Ορχήστα

O Haig Yazdjian προσκαλεί μαθητές όλων των οργάνων και όλων των επιπέδων στο ανοιχτό αυτό μάθημα ορχήστρας που θα αφορά σε μουσικές της Μεσογείου και στην προσωπική του δισκογραφία. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις μελωδίες, θα ενορχηστρώσουν και θα αυτοσχεδιάσουν σε αυτό το ρεπερτόριο υπό την καθοδήγηση του Haig Yazdjian.

Βιογραφικό

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής world jazz μουσικής σκηνής την τελευταία δεκαετία, είναι ο εξαίρετος ουτίστας, συνθέτης και ερμηνευτής, Χάικ Γιαζιτζιάν. Αρμένιος στην καταγωγή, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία, ο Χάικ Γιαζιτζιάν ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Εδώ ανακάλυψε τη μαγεία της ανατολίτικης μουσικής, αλλά και το όργανο με το οποίο εκφράζεται δημιουργικά, το ούτι. Η δεξιοτεχνία του στο ούτι αλλά και η ιδιαίτερη αισθαντικότητα της φωνής του τον καθιέρωσαν γρήγορα σε μία από τις πολλά υποσχόμενες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Συνεργάστηκε δημιουργικά με πολλούς έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές (Νίκο Ξυδάκη, Μιχάλη Νικολούδη, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.) όσο και με σολίστες διεθνούς κύρους (Glen Velez, Omar Faruk Tekbilek, Loreena McKennitt, Theodossii Spassov, Djivan Gasparyan κ.ά.).
Κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Talar (αειθαλές), το 1996 γεγονός που τον ανέδειξε σε έναν από τους πολλά υποσχόμενους συνθέτες της γενιάς του. Το 1998, κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του Garin και το single Gift, που εδραιώνει το σεβασμό και την αναγνώριση του Χάικ. Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί σε cd η μουσική του για το έργο Το κτήνος στο φεγγάρι, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα στροφή στις μουσικές του αναζητήσεις. Το 2001, κυκλοφορεί ο δίσκος Yeraz, σ’ ένα σημείο εκφραστικής και εκτελεστικής ωριμότητας του συνθέτη. Το 2007, κυκλοφορεί ο δίσκος Amalur, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Ara Dinkjian. Στο δίσκο αυτό, ο Χάικ Γιαζιτζιάν ερμηνεύει για πρώτη φορά τραγούδια με ελληνικό στίχο, ενώ – επίσης για πρώτη φορά − χρησιμοποιεί ένα όργανο δικής του επινόησης, το ηλεκτρικό ούτι.